header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö

Kuhan vertikaalijigaus – Hauskaa ja tehokasta!
 

Vertikaalikalastus on viime vuosina kehittynyt kovasti ja laji saa koko ajan uusia harrastajia. Aloittaminen ei vaadi kalliita välineitä ja sitä voi harrastaa kaikissa vesistöissä koko vuoden.Tämä kalastusmuoto on mielenkiintoinen ja erittäin tehokas juuri kuhan kalastuksessa. Avoveden aikaan kuha tärppää rajusti ja usein tosi läheltä venettä. Vertikaalijigausta kannattaa kokeilla myös talvella.
 

Kylmän veden jigaus välivedestä
 

Keväällä jäiden lähdön jälkeen kuha löytyy normaalisti syvänteiden päältä. Kala odottaa kutuaikaa, mutta on silti halukas tärppäämään jigiin. Paras tekniikka tällöin on hyvällä kaikuluotaimella suurien kalanäyttöjen etsiminen välivedestä.Veneellä ajetaan 4-8 km/h ja kun kalanäyttö löytyy, pysähdytään näytön päälle.
Jigi lasketaan alas noin metrin kalan yläpuolelle. Usein tärppi tulee välittömästi, mutta jos kala ei iske heti, on jigiä liikutettava pienellä liikkeellä ylös-alas. Tällaiseen vertikaalijigaukseen käytetään hieman jäykempää vertikaalivapaa ja normaalia paksumpaa kuitusiimaa. Itse käytän 0,15, kuitua koska kuhan tärpit ovat erittäin voimakkaita ja vaativat siimalta hyvää laatua ja kestävyyttä. Tämä mahdollistaa myös raskaampien (noin 30–40 g) jigipäiden käytön, jolloin
etu on jigin nopea pudottaminen kalastettavaan syvyyteen. Kylmän veden aikaan isot jigit (esim. 7”) aktivoivat voimia säästävän kuhan tärppäämään. Niin keväällä, kuin syksylläkin vertikaalikalastustekniikka antaa suurimmat kuhat välivedestä. Minun suosikkijigini kylmään veteen on Lunker City Fin-S.


Vertikaalijigaus - Väliveden jigaus - Osa 1/4
0:00 - 4:33 

Kutuajan ja lämpimän veden jigaus pohjasta
 

Touko-kesäkuussa kuha siirtyy kutuhommiin ja löytyy kivipohjaisilta luodoilta syvempien vesien läheisyydestä. Koiras kuha jää suojelemaan mätiä ja tärppää todella nopeasti pohjassa vedettyyn jigiin.Tätä tekniikkaa voi loistavasti harrastaa myös vertikaalivavalla. Jos hyvä kalapaikka löytyy, on tarkkailtava ettei vene valu liian nopeasti paikan ohi. Tuulen tai virtauksen ollessa voimakas, kannattaa pysähtyä ankkuriin tai käyttää apuna sähkömoottoria. Tähän tarkoitukseen uudet sähkömoottorit ovat ihan fantastisia!!! Sähkömoottorin avulla voit pysähtyä juuri kalapaikan päälle ja pysyä siinä vain nappia painamalla. Kuhan suurin vihollinen on särki, joka syö kuhan mätiä pohjasta ja koiraskuhat puolustavat omaa aluettaan tosi aggressiivisesti. Tästä syystä jigin pitää mennä ihan pohjaa pitkin ja todella hitaasti. Paras tekniikka on vain nostaa jigiä korkeintaan muutaman sentin pohjasta ja pudottaa se taas suoraan pohjaan. Käytän itse tähän kalastukseen 4-5” Relax Kopyto- jigejä, myös muut vastaavat jigit käyvät hyvin. Jigipäinä käytän kevyempiä (alle 30 g) päitä ja kuituna ohuempaa (0,10 mm) siimaa. Jigin väristä keskustellaan usein paljon. Mielestäni myös tässä kalastuksessa pätee sama sääntö, kuin lohen uistelussa. Kirkas väri, keltainen tai jopa valkoinen sopii kirkkaalla kelillä ja tummat värit pilvisellä tai sadekelillä. Myös veden värillä voi olla vaikutusta jigin valintaan. Jigejä hankittaessa on syytä valita useampia värejä ja malleja jo heti alkuun. Pohjajigausta voi harrasta myös koko veneilykauden, mutta tehokkainta se on kesäaikaan lämpimällä vedellä.


Vertikaalijigaus - Pohjajigaus lämpimän veden aikana - Osa 2/4
0:00 - 3:33 

Jigausniksit ja välineet
 

Heti kun kalatärppi tuntuu kädessä, on vastaiskun oltava erittäin nopea. Vapana voi käyttää hyrräkelavapaa, mutta parhaaksi ovat osoittautuneet vertikaalijigaukseen tarkoitetut herkät alle kahden metrin vavat. Näillä vavoilla tuntee helposti myös varovaisen kuhan tärpin. Hyrräkelat soveltuvat tähän kalastusmuotoon hyvin. Nykyaikaisesti muotoillut low profile- hyrräkelat soveltuvat parhaiten. Niiden avulla saat vapaan paremman tuntuman ja havaitset kaikki tärpit paremmin. Koska kuhalla on todella kova suu, pitää koukkujen olla teräviä ja laadukkaita. Käytän Gamakatsu- jigipäitä ja lisäksi Owner Stinger- 3 haara peräkoukkua, jonka mitoitan lähelle jigin perää.


Vertikaalijigaus - Koukku, siima- ja jigi -niksejä - osa 3/4
0:00 - 5:55
Vertikaalijigaus - Kalastusniksejä - osa 4/4
0:00 - 5:42 

Kuhakanta ja saaliin vapautus
 

Perinteisesti kuhaa on kalastettu iltaisin tai öisin. Uusi vertikaalijigaus on taas tehokkainta valoisaan aikaan. Jigattaessa löytyy joskus oikeita ”kuhanpesiä” ja kalan tulo on mahtavaa. Tällöin kannattaa pitää mielessä kalakantaa. Ei kannata ottaa kaikista suurimpia mätikaloja, sillä ne ovat tärkeitä tulevaisuuden kuhakannalle. Älä ahnehdi - vaikka harva kala lyö kuhaa ruokapöydässä, kannattaa silti vapauttaa kaikki ne kalat, joita et aio syödä. Suosittelen tähän kalastukseen kumihavaksella varustettua haavia,sillä se ei vahingoita kuhan suomuja ja limakerrosta. Kuvattaessa saalista, toimi nopeasti ja vapauta kalat varovasti.
 

Välineitä vertikaalijigaukseen

 
Abu Ambassadeur Revo MGX hyrräkela

Abu Ambassadeur Revo MGX hyrräkela


Matalaprofiilihyrräkelojen vallankumous jatkuu seuraavan sukupolven Revo MGX-kelalla. Kompaktiin muotoon tehty X-Mag™ -alumiinirunko ja C6-hiilikuituiset päädyt tekevät yhdessä erittäin kevyen kelan.
   
 Daiwa Megaforce hyrräkela

Daiwa Megaforce hyrräkela


Herkkuja edulliseen hintaan! Twitchin’ Bar ”näpäytysvipua” painamalla voit kelata siimaa sisään pyörittämättä kampea. Vastaavaa ominaisuutta ei muista tuotteista löydä. Twitchin’ Bar on erinomainen apu esimerkiksi vertikaalijigauksessa, sillä sitä näpäyttämällä voit nopean 7,1:1 välityksen avulla siirtää vieheesi kalan kulkusyvyyteen irrottamatta otettasi veneen ohjauksesta. Suosittelemme!
   
Abu Ambassadeur Orra SX hyrräkela

Abu Ambassadeur Orra SX hyrräkela


Yhdistämällä ABUn insinööritaidot, Revon suorituskyky ja edullinen hinta saatiin Ambassadeur Orra, todella tehokkaasti toimiva matalaprofiilinen kela. Jarrun jarrutusvoima on vaikuttavat seitsemän kiloa. Nyt pääset nauttimaan kalastuksesta.
   
Savage Gear Vertical XLNT hyrräkelavapa

Savage Gear Vertical XLNT hyrräkelavapa


Täydennys erittäin suosittuun XLNT vapasarjaan! Tämän vertikaalijigivavan tunnokas High Modulus Carbon -hiilikuituaihio on valmistettu käyttäen uusinta teknologiaa, jonka ansiosta vapa on nopea ja kevyt. Tätä yksiosaista vapaa voidaan käyttää sekä matalaprofiilisen hyrräkelan, että pienen avokelan kanssa. Täydellisen tasapainoinen ja ultra herkkä vapa!
   
Ron Thompson Flexide Vertical hyrräkelavapa

Ron Thompson Flexide Vertical hyrräkelavapa


Flexide vavat on kehitetty antamaan kalastajalle parasta vastinetta rahoilleen. Vapojen valmistuksessa on käytetty viimeisintä teknologiaa, materiaaleja ja komponentteja, jotta vavoista on saatu tunnokkaita ja tasapainoisia. High Modulus Carbon hiilikuitu, huippulaadukkaat SIC vaparenkaat, AAA luokan korkkikahvat ja deluxe kelakiinnikkeet tekevät Flexidestä todella ainutlaatuisen vapasarjan.
   
 Savage Gear CC30 Vertical Finesse 6' hyrräkelavapa

Savage Gear CC30 Vertical Finesse 6' hyrräkelavapa


CC30 vavoissa on ainutlaatuinen hiilikuitukartio design. Aihio on valmistettu erittäin tunnokkaasta 30ton hiilikuidusta. Ainutlaatuisen designinsa ansiosta nämä vavat ovat todella herkkiä ja välittävät pienimmätkin tärpit suoraan hiilikuitukartiolle, joka mahdollistaa vastaiskun tekemisen tärpeistä, joita kalamies ei normaalisti edes huomaisi.
   
Relax Kopyto 5" 10kpl jigi

Relax Kopyto 5" 10kpl jigi


Relax Kopyto 5" Urapyrstöinen kalajigi korkealla siluetillä. Toimii tietyissä paikoissa todella hyvin. Tällaisessa mallissa saadaan aikaan suuret kontrasti erot väreihin. Made in U.S.A. Paras tartutus ja uinti saadaan käyttämällä 4/0-5/0 koukkua.
   
Lunker City Fin-S Fish 7" jigi

Lunker City Fin-S Fish 7" jigi


Lunker Cityn Fin-S Fish -jigit ovat kestäviä ja herkkäuintisia. Ne on suunniteltu ensisijaisesti dropshot kalastukseen, mutta toimivat erinomaisesti myös normaalin jigipään kanssa. Kokeile ja ylläty!
   
 Lunker City Shaker 6" jigi

Lunker City Shaker 6" jigi


Lunker Cityn jigit ovat kestäviä ja herkkäuintisia. Shaker on melapyrstöinen kalajigi, jonka koko runko vaappuu ja värisee sitä uitettaessa. Tämä isompi koko soveltuu hyvin perinteisesti tapahtuvaan heittokalastukseen sekä vertikaalijigaukseen. Hieno solakkamallinen kalajigi, joka on monen jigikalastajan ykkösviehe kuhalle ja ahvenelle.
   
Lunker City Shaker 4 1/2" jigi

Lunker City Shaker 4 1/2" jigi


Lunker Cityn jigit ovat kestäviä ja herkkäuintisia. Shaker on melapyrstöinen kalajigi, jonka koko runko vaappuu ja värisee sitä uitettaessa. Tämä isompi koko soveltuu hyvin perinteisesti tapahtuvaan heittokalastukseen sekä vertikaalijigaukseen. Hieno solakkamallinen kalajigi, joka on monen jigikalastajan ykkösviehe kuhalle ja ahvenelle.
   
Gamakatsu 30 g jigipää

Gamakatsu 30 g jigipää


Gamakatsu kemiallisesti teroitetulla koukulla varustettu jigipää. Tässä koukun mallissa yhdistyvät täydellisesti oikea muoto ja lankan vahvuus. Todella terävä koukku takaa hyvän tartutuksen. Peruskaava oikean jigipään valitsemiseen on 2,5g/1m.
   
 Berkley fluorocarbon Sw Stinger lisäkoukku

Berkley fluorocarbon Sw Stinger lisäkoukku


Lisäkoukku jigikalastukseen, jolla varmistat kalojen kiinnipysymisen.
   
Gamakatsu Twinex lisäkoukku

Gamakatsu Twinex lisäkoukku


Erikoiskoukku jigeihin ja täkyihin. Koukku pysyy oikeassa asennossa sen silmässä olevan pienen koukun avulla.
   
Berkley Nanofil 125 m Uni-filament siima

Berkley Nanofil 125 m Uni-filament siima


Berkley NanoFil on uuden ajan uni-filament siima, joka on vertaansa vailla. Maailman johtava siimavalmistaja esittelee tämän erityisesti avokeloille tarkoitetun siiman, joka rikkoo rajoja. Ennen ei ole nähty niin ohutta, mutta silti näin vahvaa siimaa. Tämä ei ole monofiilisiima eikä punottu siima, tämä on seuraavan sukupolven siima!
   
 Berkley Fireline Flame Green 110 m kuitusiima

Berkley Fireline Flame Green 110 m kuitusiima


Ylivoimaisen vahva ja lähes venymätön! Tällä siimalla saa tehtyä pitkiä heittoja ja pidettyä loistavan tuntuman vieheeseen. Valmistettu maailman vahvimmasta synteettikuidusta, Microdyneemasta. Kaikkien heittokalastajien ehdoton suosikki ympäri maailman.
   
Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 180 m siima

Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 180 m siima


Yksi markkinoiden suosituimpia Fluorocarbonsiimoja.

• Täysin näkymätön
• Hyvin hankausta kestävä
• Hyvä solmunkestävyys
• Erittäin hyvä siima perukemateriaaliksi
   
Savage Gear kumihavaksellinen haavi

Savage Gear kumihavaksellinen haavi


Erittäin kestävät mutta kevyet, taitettavat venehaavit. Kumihavaksen ansiosta kalan käsittely on turvallista ja helppoa, eikä viehe sotkeudu havakseen.
   
Berkley leukapihdit + digivaaka

Berkley leukapihdit + digivaaka


Kätevät Berkleyn leukapihdit, joissa samassa digitaalivaaka.
   
Minn Kota Riptide Terrova 55 I-Pilot keulasähkömoottori

Minn Kota Riptide Terrova 55 I-Pilot keulasähkömoottori


Huippuominaisuuksin varustettu kone, joka ei myöskään kavahda suolavettä: Riptide Terrova 55 on tehty tinkimättömästi taistelemaan korroosiota vastaan. Integroitu i-Pilot -GPS tuo luksusluokan käyttömukavuutta ja upeita GPS-ominaisuuksia. iPilot on GPS-pohjainen moottorin sisällä oleva yksikkö, jota ohjataan langattomasti kauko-ohjaimella.
   

  Kireitä siimoja! Nyt kaikki vertikaalijigaamaan!!!

Kristian Keskitalo
Bigcatch AB –kristian@bigcatch.sewww.bigcatch.se
 
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja