header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Tiedote 9.12.2015

Suomalaiset suosivat metsäkuusia – pidä kuusesi kunnossa näillä ohjeilla

 
Suosituin kuusi on perinteinen kaksimetrinen metsäkuusi. Muovikuusen hankkii noin 15 prosenttia kuusen ostajista. Lue ohjeet, kuinka hoitaa aitoa kuusta. Yleinen virhe on kaventaa kuusta tyvestä, sillä se vaikeuttaa kuusen vedensaantia.

Hong Kong -tavarataloketju on myynyt joulukuusia yli kymmenen vuotta ja se myy kymmeniä tuhansia kuusia jouluisin.

– Joissain myymälöissämme menee jopa tuhansia kuusia joulukuussa. Kuusia aletaan hankkia kuun puolessa välissä. Joulukuusikauppa kiihtyy joulua edeltävänä viikonloppuna ja on huipussaan pari päivää ennen aattoa, kertoo Hong Kongin puutarhaosaston hoitaja Jarkko Lindqvist.

Pihtakuusi vai metsäkuusi?

Joulukuusia on käytännössä kolmea eri laatua: pihtakuusi, tavallinen metsäkuusi ja muovikuusi.

– Suosituin kuusemme on kaksimetrinen metsäkuusi. Noin kaksi kolmasosaa myymistämme kuusista on metsäkuusia. Niitä löytyy kolmessa eri koossa: on reilu metrin, kahden metrin ja kolmen metrin vaihtoehto, Lindqvist kertoo.

Pihtakuusessa on leveät ja järeämmät oksat kuin tavallisessa metsäkuusessa. Pihtakuusen etuna on se, että sen neulaset eivät varise yhtä herkästi kuin metsäkuusen. Pihtakuusi myös tuoksuu enemmän ja monet pitävät sen metsämäisestä ominaishajusta.

– Noin viisi vuotta sitten pihtakuusen suosio nousi, mutta nyt viimeisen parin vuoden ajan tavallinen metsäkuusi on ollut suosituin vaihtoehto. Kenties kiristynyt taloustilanne vaikuttaa tähän. Metsäkuuset ovat noin 15 euroa halvempia kuin pihtakuuset.

Hong Kong -tavaratalojen joulukuuset tulevat Tanskasta. Kuusia viljellään monen vuoden ajan ja niiden oksia leikataan useampana vuonna. Näin kuusista kasvaa tiheitä ja säännöllisen muotoisia, ja niiden oksat haaroittuvat paremmin.

Yhä useampi ottaa myös muovikuusen, jopa valkoisena

Muovikuusien osuus Hong Kong -tavaratalojen kaikkien kuusien myynnistä on noin 15 prosenttia. Tekokuusi on helppohoitoisempi kuin aito kuusi, se kestää pidempään ja sitä voi käyttää monta vuotta. Vaikka tarjolla on erikoisiakin värivaihtoehtoja, vihreä muovikuusi on ollut suosituin valinta.

– Valikoimaamme tuli muutama vuosi sitten valkoinen joulukuusi, joka on ollut kysytty vaihtoehto siitä lähtien. Osassa muovikuusia valot ovat valmiiksi asennettu. Pieneen kotiin käytännöllinen valinta on pöydälle asetettava lyhyt muovinen joulukuusi.

Älä kavenna kuusen jalkaa

Hyvin hoidettu joulukuusi kestää hyvännäköisenä ja varisemattomana pidempään.

– Kuusen hoito alkaa siitä, kun puu hankitaan. Kuljetuksessa on syytä suojata kuusi esimerkiksi muovipeitteellä. Jos joulukuusta ostaessa sää on pakkasen puolella, on kuusi parasta sulattaa ennen jalkaan asettamista, mieluiten viileässä tilassa ja tyvi koko ajan vesiämpärissä, Lindqvist ohjeistaa.

Yleinen virhe on kaventaa kuusen tyveä.

– Kun laitat kuusen jalkaan, älä ohenna sen tyveä, sillä kuori vaikuttaa kuusen vedenottoon. Tyven kaventaminen vaikuttaa heikentävästi puun kestoon joskus jopa niin, että puu ei saa lainkaan vettä. Sen sijaan kuusen pituutta voi leikata pois, jotta se mahtuu huoneeseen, Lindqvist painottaa.

Kuusen hoidon kannalta tärkeintä on säilyttää kuusi mahdollisimman viileässä paikassa, eikä esimerkiksi lämpöpatterin vieressä. Lisäksi vettä on oltava riittävästi kuusen jalassa.

– Näillä perusohjeilla pärjää jo pitkälle. Joskus neulasia voi tippua, vaikka tekisi kaiken oikein. Esimerkiksi, jos puu on kokenut stressiä edellisen kasvukauden aikana sääolosuhteiden, kuten kuivan syksyn johdosta, voi neulasia varista aiemmin. Pihtakuusi säilyttää parhaiten neulaset ja tietysti muovikuusi kestää vuodesta toiseen.

Hong Kong -tavaralot on myös Joulupukkisäätiön virallinen joulukuusien toimittaja. Säätiön tehtävänä on edistää maailman lasten hyvinvointia sekä kehittää ja ylläpitää maailmanlaajuista mielikuvaa Suomesta oikeana joulumaana ja joulupukin kotimaana.

Mikä kuusi sopii sinulle parhaiten?

Pihtakuusi sopii niille, jotka pitävät kuusen tuoksusta ja haluavat, että neulaset pysyvät pidempään kuusessa.

Metsäkuusi sopii perinteitä arvostaville ihmisille.

Muovikuusi sopii helppohoitoista kuusta arvostaville.

Muovinen pöytäkoristekuusi sopii erityisesti pieneen kotiin.

Kuusenhoidon abc

1. Kuljetus: suojaa puu viileän automatkan ajan peitteellä.
2. Kotiin saapuessa: sulata kuusi, jos on ollut pakkasta. Pidä kuusen jalka kylmässä vedessä sulatuksen ajan.
3. Pystyyn asettaessa: kun laitat kuusen jalkaan, voit leikata sen pituutta vaakasuoraan, mutta älä kavenna sen runkoa.
4. Ylläpito: kuusi säilyy parhaimpana viileässä ilmassa: älä siis laita sitä aivan patterin viereen. Lisäksi huolehdi, että jalassa on tarpeeksi vettä.
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja