header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kuusen koristelu 50-luvulta nykytrendeihin – nyt suositaan hempeitä värejä

 
Kuusen koristelu muuttuu ajassa: 50-luvulla saapuivat sähkökynttilät ja 90-luvulla sähkönsiniset joulupallot. Tällä hetkellä koristeiden kirjo on laaja ja kuusen voi koristella mielensä mukaan niin suomalaisia perinteitä kunnioittaen, ylellisesti kuin leikkisästikin. Monille kuusi on tärkeä sisustuselementti. Hong Kong -tavarataloketju keräsi tämän hetken trendit ja vinkit joulun kauneimman kuusen koristeluun.

Moni haluaa koristella kuusensa vain yhdellä tietyllä värillä, kuten pelkästään valkoisilla tai hopeilla koristeilla.

– Muotivärit vaihtelevat usein vaatemuodin mukaan, mutta kulta, hopea ja punainen ovat jouluväreinä edelleen suosituimmat. Viime vuosina kuusenoksille tiensä ovat löytäneet myös pastellisävyt ja luontoaiheiset koristeet, kertoo Hong Kong -tavaratalojen tuoteryhmäpäällikkö Kristiina Koskela.

– Tänä vuonna nousevia trendivärejä ovat hempeä vaaleansininen ja vaaleanpunainen, mitkä usein yhdistetään viime vuosina suosituksi tulleeseen valkoiseen. Myös erilaiset eläinhahmot, kuten pöllöt ja ketut, ovat kysyttyjä, hän jatkaa.

Joulukuusen koristelun lyhyt historia Suomessa

Joulukuusi saapui suomalaisiin koteihin 1900-luvun alussa. Aluksi kuusi kelpasi luonnollisessa asussaan, mutta pikku hiljaa sitä alettiin perheen varallisuustilanteen mukaan koristella. Ensimmäiset kuusenkoristeet olivat syötäviä, kuten omenoita ja karkkeja, tai itse tehtyjä, kuten olki-, käpy- tai paperikoristeita. 1930-luvuilla koristepunokset ja lasipallot alkoivat yleistyä. Kaikki joulupallot olivat lasia aina 50-luvun loppuun asti, jolloin suomalainen Weiste-niminen yritys alkoi valmistaa muovipalloja. Sähkökynttilät sen sijaan yleistyivät ja syrjäyttivät perinteiset kynttilät turvallisuussyistä 1970-luvulla. Myöhemmin kuusenkoristelua on määritellyt kunkin vuosikymmenen trendit.

– Melkein 1970-luvulle asti kuusi koristeltiin useimmiten lippurivistöin, olkikoristeilla sekä lasipalloilla. Näiden rinnalle tuli 1960- ja 70-luvuilla kaikissa sateenkaaren väreissä olevat muovipallot ja runsaat punokset. 90-luvulla trendinä oli taas käyttää oikein räikeitä värejä, kuten sähkönsinistä, Koskela kertoo.

Kuusi on myös sisustuselementti

Nykyään kuusenkoristelussa korostuu yksilöllisyys, perheen omat perinteet ja helppous. Koskela mukaan ikivihreä ja aina tuuhea muovikuusi sekä LED-kuusenvalot ovat yhä useamman valinta.

– Kuusi on monelle talven ajan sisustuselementti ja sen koristeluun haetaan vaihtelua ostamalla kauden trendivärejä klassikoiden rinnalle ja helppoutta vaihtamalla perinteiset valosarjat LED-valoihin, joita ei tarvitse kiinnittää jokaiseen oksaan erikseen.

Kullan- tai hopeanvärinen latvatähti on säilyttänyt suosionsa yhtenä tärkeimmistä kuusenkoristeista, mutta senkin rinnalle on tullut uusia vaihtoehtoja kuten valaistava latvatähti.

– Joulukoristeissa klassiset värit kuten kulta, hopea ja punainen ovat aina trendikkäitä. Joulukuuseen ripustettavilla punoksilla voi puolestaan hassutella helposti ja tuoda kuuseen ripauksen vaikkapa nyt pinnalla olevia pastellisävyjä, Koskela vinkkaa.

Kolme vinkkiä kuusen koristeluun

1. Uusi elementti piristää: Hanki tai askartele kuuseen vuosittain uusi koriste. Esimerkiksi nyt pinnalla olevat luontoaiheet sopivat hyvin suomalaiseen kuuseen. Joulunpyhinä voit myös pyytää vieraitasi arvaamaan mikä koristeistasi on uusi.

2. Muista oma tyylisi: Vaikka tarjolla on paljon upeita koristeita, valitse se sinulle sopivin tyyli. Jos pidät selkeistä linjoista, valitse muutama pääväri ja koristetyyppi. Katso myös, että koristeiden määrä on tasapainossa, eikä esimerkiksi punoksia ole liian paljon palloihin verrattuna. Jos taas pidät runsaudesta, käytä paljon erilaisia koristeita ja hassuttele väreillä.

3. Valoa kohokohtiin: Asettele kuusenvalot huolellisesti, niin että pallot tai muut koristeet saavat hehkua valosta. Joulutähti on kuusen kruunu, joten muista korostaa myös sitä valolla. Voit hankkia myös valaistun joulutähden, jotta joulun kruunu loistaa varmasti.
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja