header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Laadukkaisiin ilotulitteisiin ja suojatarvikkeisiin satsataan yhä enemmän – padat suomalaisten suosikkeja

 
Vuosi on taas vaihtumaisillaan, ja pian ilotulitteiden pauke ja valot täyttävät taivaan. Rakettien sijaan yhä useampi ostaa uudenvuoden juhlintaa varten patoja, mutta myös suojatarvikkeiden kysyntä on noussut. Lue Hong Kongin asiantuntijan vinkit ilotulitteiden hankintaan ja käyttöön.

Ilotulitteet kuuluvat monen suomalaisen uudenvuoden juhlintaan. Suosituimmaksi ilotulitteeksi ovat nousseet padat.

– Vuodesta 2010 lähtien patojen ruutimäärä kasvatettiin enintään kiloon, kun taas isojen, yksittäisten rakettien ruutimäärää laskettiin. Patojen kysyntä onkin yli nelinkertaistunut muutoksen jälkeen, kertoo Hong Kong -tavaratalojen verkkokauppajohtaja Markus Vihavainen.

– Padoilla saadaan vuoden vaihtuessa näyttävä ilotulitus: suuri määrä ruutia tekee padoista pitkäkestoisia ja todella näyttäviä. Isoimmat padat ovatkin jo yksin upeita ilotulituskokonaisuuksia, hän jatkaa.

Ilotulitteita on saanut myydä ja luovuttaa vain täysi-ikäisille vuodesta 2009 lähtien.

– Ennen alaikäiset ostivat enemmän heille sallittuja pienempiä ilotulitteita, mutta nykyään perheelliset ja vanhemmat suosivat näyttäviä patoja. Toisaalta patojen rinnalle ostetaan usein raketteja sisältävä pakkaus, sillä monelle uudenvuoden ilotulitus tarkoittaa nimenomaan raketteja, Vihavainen sanoo.

Yhä useampi suojaa silmänsä ja korvansa

Ilotulitteiden ostajat hankkivat yhä enemmän suojavälineitä. Kuulosuojaimien ja suojalasien myynti on kasvanut viime vuosien aikana.

– Vielä muutama vuosi sitten suojalasit hankittiin vain raketteja ampuvalle, mutta nykyään myös katsojat hankkivat suojalasit. Tämä onkin erittäin suositeltavaa. Nykyiset suojalasit ovat kevyitä ja edullisia. Lisäksi lapsille saatetaan hankkia kuulosuojaimet, Vihavainen sanoo.

Viisi vinkkiä uudenvuoden ilotulitukseen:

1. Osta sen verran kun ehdit ampua: Mieti ennakkoon kuinka pitkän ilotulituksen haluat. Ilotulitteiden kanssa aikaa tulee varata ampumisen lisäksi esivalmisteluihin ja siivoamiseen.

2. Valitse sopivat ilotulitteet: Padan kustannus on isompi, mutta ne ovat pitkäkestoisempia ja helpompia sytyttää. Raketit taas vaativat huolellisen lähtöasettelun ja sytytyksen, sillä ne lentävät näyttävästi korkeammalle.

3. Muista suojatarvikkeet: Lain mukaan vähintään ilotulitteiden ampujalla tulee olla suojalasit, mutta myös katsojien olisi hyvä käyttää niitä. Lasten korvat on hyvä suojata kuulosuojaimin.

4. Huomioi turvallisuus ja noudata sääntöjä: Muista pitää riittävä turvaväli muihin nähden, ja tutustu aina käyttöturvallisuusohjeisiin ennen käyttöä. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02. Lisää turvallisuusvinkkejä ilotulitteisiin Tukesin sivuilta.

5. Siivoa jälkesi: Ilotulitteista syntyy myös roskaa. Muista kerätä käytetyt ilotulitteet ja muut jäänteet roskiin lähtiessäsi tai viimeistään seuraavana päivänä.

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja