header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - ÖOpas Frisbeegolf-kiekon valintaan - mitä eroa eri kiekkotyypeillä on?


Draiveri, putteri ja midrange! ”Että mitä ihmettä”, joutuu aloitteleva frisbeegolffari toteamaan. Sanasto vilisee valtavasti golffareiden käyttämää jokapäiväistä erikoissanastoa, joka kyllä pikkuhiljaa tarttuu aloittelijankin heittolaukkuun. Seuraavassa opas, jolla pääset alkuun kiekon valinnassa, ammattisanaston hallinnassa ja frisbeegolfuralla. Tsekkaa vielä radat frisbeegolfradat.fi -sivustolta, ja pääset heittelyn makuun.


Monta muuttujaa

Miksi ihmeessä kikkailla ja maksaa itsensä kipeäksi erilaisista ja hienonkuuloisista kiekoista? Syy löytyy äkkiä, kun tarkastelee kiekkoja lähemmin ja vertailee esim. eri valmistajien kiekkoja keskenään. Laaduissa on eroja; toinen valmistaja käyttää toisenlaista muoviseosta kuin toinen ja toinen kestää kenties toista enemmän iskuja ja lentää tarkemmin. Aina ei siis kannata halvimpaan tarttua, etenkin jos on aikeissa kehittyä pelikenttien sankariksi. Lisäksi kiekot luokitellaan eri luokkiin, niiden käyttötarkoituksen mukaan, ja ne on valmistettu palvelemaan juuri tuota käyttötarkoitusta. Esimerkkinä draiverit, jotka ovat kiekkomalleista litteimpiä ja sopivat juuri siksi erinomaisesti pitkän matkan heittoihin. Niillä on hankalampi yrittää lyhyen matkan putteja. Toki lopulta heittäjän mieltymykset ja taidot sanelevat pelivälineen, eikä kukaan tule repimään putteria pois kädestä, vaikkapa aloitusheittoa heitettäessä.


Kolme konkaria

Frisbeegolfkiekot jaetaan kolmeen kategoriaan, ja näissä kategorioissa voi erilaisia kiekkoja olla yhteensä jopa yli sata erilaista. Ei siis ole ihan sama, minkä kiekon kaupasta käteensä koppasee, etenkin jos aikeena on heitellä radalla enemmän kuin kerran. Oikean kiekon tehtävänä on myös helpottaa pelaajan heittoja sekä lisätä tarkkuutta tai pitkälentoisuutta. Kiekkojen kategoriat ovat draiverit, lähestymiskiekot eli midranget (midarit) ja putterit.


Pitkän matkan kiekot eli draiverit

Draiveri on yleensä se kiekko, jolla heitetään aloitusheitto, sillä se lentää pisimmälle. Draiveri on muotoiltu litteäksi, ja sen reuna on kiekkomalleista levein, jotta se saa hyvin ilmaa alleen ja lentää pisimmälle. Draiverit voidaan jakaa vielä kahteen erilliseen ryhmään, jotka ovat väylädraiverit (fairway) ja pituusdraiverit (distance). Väylädraivereita on aloittelijan helpompi hallita, sillä ne ovat hitaampia ja niiden reunus on kapeampi. Pituusdraiverit voivat olla tottumattoman kädessä hyvinkin epävakaita nopeutensa vuoksi, ja ne saattavat kaartaa lentonsa väärään suuntaan, joten niitä kannattaa treenata ennen väylälle lähtöä.


Lähestymiskiekot eli midarit

Midareita, eli midrange-kiekkoja, käytetään yleensä keskimatkan heittoihin, kun halutaan lähestyä koria tai maalia. Kiekkoina ne ovat hiukan puttereita ohuempia ja niissä on leveämpi reunus, minkä ansiosta niiden lentomatkaan saadaan pituutta. Taitavan heittäjän käsissä draivereilla heitetään pisimmät heitot ja midareilla jatketaan. Midareita on hiukan helpompi käsitellä kuin draivereita niiden kokonaispaksuuden ja reunan paksuuden vuoksi.


Putterit

Lähipelin kiekot, eli putterit, ovat tavallisesta golfista tutut greenipelivälineet. Siellä missä tarvitsee tarkkuutta, on putteri pelaajan paras kaveri. Putterit ovat kiekoista paksumpia ja niiden käsittely on kaikkein helpointa, sillä ne lentävät hitaasti, vakaasti ja suoraan.


Materiaalierot

Frisbeegolfkiekkojen muovilaatujen eroissa on laaja kirjo, mikä ei suinkaan tarkoita pelkästään laadullista eroa hyvän ja huonon kiekon välillä, vaan myös eroa mm. joustavuuksien ja painon välillä. Saman valmistajan eri frisbeegolfkiekoissa voi olla useitakin malleja, joista toinen joustaa ja on kestävä, ja siinä on hyvä tarttumapinta, kun taas toinen voi olla kovempaa seosta, painavampi luokassaan sekä huokeampi vaihtoehto. Ammattimaisen myyjän kanssa kannattaa keskustella siitä, mitkä ovat omat heittotaidot, mieltymykset ja budjetti. Näin löytyvät juuri sinulle parhaiten sopivat heittovälineet.


Painoerot

Draivereissa aloittelijoille ja juonioreille suositelluimmat painoluokat ovat 150 class ja 165-169 grammaiset. Kevyemmät draiverit lentävät parhaiten pitkälle ja ovat myös ammattilaisten suosikkeja. Tuulisella säällä ovat painavammat, 170-172 grammaiset draiverit luotettavampia. Midareissa aloittelijan valinta on jokin kolmesta vaihtoehtoluokasta: 150 class, 151-164 grammaiset tai 165-169 grammaiset. Ammattilaiset valitsevat tästä luokasta yleensä raskaimmat, koska ymmärtävät kiekon lentorataa ja sen käyttäytymistä. Puttereissa suosituimmat luokat ovat 170-172 ja 173-175. Näiden painoluokkien kiekkojen lentorata on vakaa, ne eivät hätkähdä pienestä tuulesta ja ne uppoavat hyvin maalin ketjuihin. Nuoremmat pelaajat voivat valita kevyemmät putterit, joita on helpompi heittää, kunnes haba kasvaa.


Mitä aloittelijan laukun tulisi sisältää?

Lienee sanomattakin selvää, että kaikilla kiekkotyypeillä olisi hyvä oppia pelaamaan, jotta radasta ja pelistä saa täyden hyödyn ja ilon irti. Onkin siis järkevää hankkia kaikkia frisbeekiekkoryhmäläisiä ainakin yhdet. Aloittelija voi hyvillä mielin ostaa ensimmäiseksi hankinnaksi vaikkapa Ching 3 frisbeegolf -aloituskiekkosetin, No Limit frisbeegolf -aloituskiekkosetin tai ESP Frisbeegolfkiekkosetin, joista löytyvät kaikki kolme erilaista frisbeetyyppiä; draiveri, midari ja putteri. Erikseenkin kiekkoja voi toki hankkia ja niitä on hyvä päästä kaupassa hypistelemään, jotta saa selville sen omaan käteen parhaiten sopivimman mallin. Loppujen lopuksi paras kiekko on juuri se, joka on omalle kädelle sopivin.


Frisbeegolf-laukku vai ei?

Lajissa kuin lajissa on hyvä antaa arvostusta harrastusvälineilleen ja frisbeegolfissa se onnistuu vähin panostuksin, hankkimalla kanto/säilytyslaukun kiekoilleen. Laukkujen hinnat lähtevät alle kymmenestä eurosta ja liikkuvat niin korkealle, kuin on vara panostaa. Lisäominaisuuksina laukuissa voi olla mm. juomapullolle cooleri ja tasku, erillistaskut kiekoille, ja materiaalikin voi vaihdella keinomateriaaleista nahkaan. Samassa laukussa kulkevat kännykät ja lompakot sekä muistiinpanovälineet pisteiden laskuun.
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja