header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö


Frisbeegolf - säännöt ja pisteiden lasku pähkinänkuoressa


Frisbeegolfin taustaa ja tietoa lajista

Frisbeegolfin nykyinen muoto on kehitetty 1960-luvulla, amerikkalaisen Ed Headrickin toimesta. Hän on myös kattojärjestö Professional Disc Golf Association -järjestön (PDGA) perustaja. Suomessa toimii Suomen frisbeegolfliitto, joka on perustettu vuonna 1998. Euroopan innokkaimmat ja parhaimmat pelaajat tulevat kotomaastamme Suomesta ja lempikilpailumaastamme Ruotsista. Kovimman vastuksen meille antavat perustajamaan Amerikan edustajat.

Frisbeegolf on sanansa mukaisesti frisbeetä muistuttavalla kiekolla pelattavaa golfia. Green cardeja aloittelijoiden ei tarvitse suorittaa, eikä kenttämaksuja peritä kovinkaan monella kentällä. Kenttiäkin on reilusti yli 500 ympäri Suomen, joten aivan jokaisella on mahdollisuus kokeilla tai harrastaa tätä hienoa ulkoilmalajia. Mailoja tässä golfissa ei tarvita, sillä 21-22 senttimetrin kiekkoja heitetään käsin väylä kerrallaan maaleihin eli metallikoreihin tai vaihtoehtoisesti kohdemaaleihin (puu, kivi jne.). Voittaja selviää radasta vähimmällä heittomäärällä, aivan kuten perinteisessä golfissakin.

Pelivälineet eli kiekot voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään; pitkän matkan frisbeet eli draiverit, lähestymisfrisbeet ja putterit. Lajin suosiota tukee sen halpuus, vaivaton harrastaminen sekä soveltuvuus lähes kaikille, jotka viihtyvät ulkoilmassa. Jo pienellekin pihalle voi ostaa edullisen frisbeegolfkorin, johon harjoitella heittoja. Kaiken lisäksi saatavilla on käteviä aloitusfrisbeesettejä, joilla pääsee mukavasti lajin alkumetreille ja kauemmaskin. Ulkoratojen mielenkiintoisuus kumpuaa monipuolisesta luonnosta ja vuodenaikojen vaihtelusta.

Aloittelijan perussäännöt

Perussääntöihin kuuluu ensinnäkin hyvä käyttäytymisetiketti. On hyvä huomioida radan muutkin pelaajat, eli laskea mahdollisuuksien mukaan nopeampi porukka edelle sekä antaa risteävillä väylillä tietä. Radat sijaitsevat monesti yleisillä puistoalueilla, jolloin on hyvä huomioida myös muut puiston käyttäjät. Jokaisella on yhtäläinen oikeus nauttia luonnon helmassa vietetystä ajasta. Ennen ensimmäistä heittoa on hyvä tarkistaa, että kiekot ovat nimetyt, jotta ne löytyvät paremmin karattuaan väärille urille. Jos taas löydät jonkun toisen hukkaaman kiekon, on se hyvän tavan mukaista palauttaa löytötavaralaatikkoon, mikäli sellainen löytyy.


Heitto kerrallaan

Frisbeegolfradoilla on yleensä kartta, johon väylät on numeroitu. Aloita mahdollisuuksien mukaan aina ensimmäisestä väylästä. Ensimmäistä kierrosta varten riittää yksikin frisbee - pääasia on, että pääsee tutustumaan radan vaatimustasoon ja frisbeen käyttäytymiseen. Radalla voi hyvinkin olla esteitä, kuten puita tai isoja kiviä. Ne on kierrettävä kiertoheitolla, johon saa hyvin harjoitusta vain kokeilemalla. Viralliset säännöt kieltävät kajoamasta esteisiin millään muotoa.

Väylän heittopaikka voi olla merkitty esim. keinonurmimatolla tai puukehikolla. Avausheittoa heitettäessä voi vauhtia ottaa kauempaa, avauspaikan ulkopuolelta, kunhan kiekon kädestä irtoamisen hetkellä koskettaa heittopaikkaa ja on sen rajojen sisäpuolella. Ryhmästä jokainen heittää vuorollaan avausheiton, minkä jälkeen jatketaan heittelyä lähemmäs maalia. Seuraavan heiton heittää kauimmaksi jäänyt ja näin jatketaan loppuun saakka. Heittelyä jatketaan siitä paikasta, mihin frisbee on pysähtynyt. Pidemmälle edenneet käyttävät frisbeen heittopaikan merkkaamiseen “miniä”, joka on pieni kiekko. Miniä käytetään vain merkkaamiseen, sillä ei siis ole tarkoitus pelata.

Peli jatkuu niin, että jokainen pelaaja heittää vuorollaan ja laskee omat heittonsa. Kun matka maaliin on kaventunut alle 10 metrin, puhutaan putista. Putti tulee heittää täydellisessä tasapainossa niin, että kiekon irrottua kädestä pelaajan on pysyttävä horjumatta merkkauskiekon (minin) takareunan takana. Maali lasketaan, mikäli frisbee menee koriin sisälle tai jää ketjujen kannattelemaksi, tai osuu kohdemaalin osuma-alueeseen. Mikäli kiekko livahtaa koriin yläkautta keskelle, sitä ei lasketa ja heitto on otettava uudestaan. Kun ryhmän jokainen pelaaja on saanut väylän selvitettyä, siirrytään seuraavalle väylälle. Viimeistään tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa siitä, että on tullut laskeneeksi heittonsa, sillä tässä lajissa se on hyvä hoitaa itse. Mikäli radalla on useampia ryhmiä, odotetaan, että edellinen ryhmä on saanut pelattua väylänsä loppuun, minkä jälkeen voidaan siirtyä radalla eteenpäin.


Pisteiden lasku

Vaikka kyseessä onkin rento ulkoilmaharrastus, ei kilpailutasolla parane liikaa rentoilla, sillä viivyttelystä voi saada virhepisteitä. Virallisten sääntöjen mukaan heiton tulisi lähteä 30 sekuntia edellisen tilanteen päätyttyä. Miten pisteet sitten lasketaan, ja mistä niitä saa? Vai haluaako niitä pisteitä edes tässä pelissä saada? Aivan kuten perinteisessä golfissa, pyritään tässäkin golfissa välttämään ns. pisteitä, jotka ovat joko heittoja tai rangaistusheittoja. Muistilappuun (tai tuloskorttiin) merkataan jokaisen pelaajan heitot ja mahdolliset rangaistusheitot per väylä, ja ne lasketaan yhteen, kun koko rata on pelattu läpi. Se pelaaja voittaa, jonka kortin loppulukema on kaikista pienin. Mitä vähemmän heittoja, sitä parempi tulos!

Rangaistusheitot

Rangaistusheittoja voi tulla mm. siinä tilanteessa, että kiekko katoaa, eikä sitä löydetä kolmen minuutin etsinnän jälkeen. Toki, jos pelataan rennommalla asenteella, voidaan kiekkoa etsiä pidempäänkin. Virallisissa pelisäännöissä sanotaan, että ryhmän kaikkien pelaajien on osallistuttava kadonneen kiekon etsintään. Toinen tilanne, josta napsahtaa rangaistusheittomerkintä, on se kun kiekko lentää pelialueen ulkopuolelle. Puhutaan OB-alueesta (out of bounds). Tällöin peliä voidaan jatkaa joko korkeintaan metrin päässä alueesta, jossa kiekko on lentänyt yli alueen, tai edelliseltä heittopaikalta.


Frisbeegolf pähkinänkuoressa

Pysy heiton aikana heittopaikalla. Vauhtia saa ottaa, kunhan se pysähtyy heittopaikalle. Yritä saada frisbee maaliin vähillä heitoilla ja peittoa pelikaverisi. Muista laskea heittosi ja merkata frisbeesi, jotta niiden kadottua palautumisen mahdollisuudet suurenevat. Muista nauttia! Ota siis mukaasi hyvät eväät ja parhaimmat pelikaverit, pakkaa laukkuun frisbeet ja vietä kiireetön hetki frisbeegolfin maailmassa!
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja