header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö


Grillausvinkkejä

Aika. Olethan varannut tarpeeksi aikaa grillaamiselle ja siitä nautiskelulle? Aikaa menee mm. ruokien pesemiseen, pilkkomiseen, marinointiin ja tietenkin myös itse grillaamiseen. Ei parane myöskään unohtaa lihan vetäytymisaikaa! Ja hosumisellahan saadaan vain... palaneita makkaroita, sitkeää kylkeä ja perheriitoja.
 

Esivalmistelut ennen grillausta

Hiiligrilli

Mikäli käytät hiiligrilliä, on hyvä aloittaa esivalmistelut siitä. Lado hiilet tai briketit grilliin, laita sekaan joko sytytysnestettä tai -paloja, ja anna muhia joitakin minuutteja. Tällä välin ehdit vaikka pestä kasvikset ja vihannekset ja nostaa lihat pois jääkaapista, jotta ne ehtivät vähän lämmetä. Sytytä seuraavaksi grillihiilet tai -briketit. Sytyttäminen kannattaa tehdä monesta paikkaa, jotta tuli leviää tasaisesti. Hiilet ovat ”p aistovalmiita” noin puolen tunnin päästä sytyttämisestä. Hyvä merkki on, kun hiilet ovat harmaan tuhkan peitossa ja hehkuvat punaisena. Ennen grillattavien lisäämistä ritilälle voit pyöräyttää hiiliä sekaisin, jotta tasainen lämpö on taattu.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää piippusytytintä, johon ladotaan haluttu määrä hiiliä tai brikettejä, ja joka asetetaan sytytyspalojen (muista sytyttää palat ennen piipun päälle laittamista) päälle grillin hiiliritilälle. Hiilien annetaan palaa piipussa n. 20-30 minuuttia, jonka jälkeen ne kaadetaan suojakäsineen avulla tasaisesti grilliin. Hiilten palaessa piipussa ehdit valmistella grillattavat.

Kaasugrilli

Kaasugrilli ei juurikaan alkuvalmisteluja vaadi. Huolehditaan vain, että kaasua on riittävästi koko grillauksen ajaksi ja että kaasu virtaa vapaasti, ilman tukoksia. Nopeaa grillausta = suora grillaus

Nyrkkisääntönä suoralle grillaukselle on, että kaikki ruoka-aineet, jotka kypsyvät alle 20 minuutissa, grillataan suoralla grillausmenetelmällä. Nopeasti kypsyviä ruokia ovat mm. luuttomat kanat (broilerin fileet), äyriäiset (katkaravut, kampasimpukkavartaat) ja hampurilaiset. Suorassa grillauksessa grillattavat laitetaan ”suoraan lämmönlähteeseen”, eli ritilälle tai pannulle hiilien tai liekkien päälle. Tämä lienee Suomessa se tunnetuin grillaustapa, ja käy grillille kuin grillille. Mikäli käytät vielä kantta grillattaessa, tulee lopputuloksesta mureampi ja mehukkaampi.

Käytä ruokaöljyä ritilöille ja pannuille ennen ja jälkeen kokkaamisen, jotta ruoka-aineet eivät tartu niin hanakasti pintoihin.

Hitaampaa nautiskelua = epäsuora grillaus

Tämä pienemmän lämmön antava grillaustapa sopii erinomaisesti lihoille, jotka tarvitsevat pidemmän kypsennysajan, ja näin pienemmän lämmön. Hiiligrillissä epäsuora grillaus mahdollistetaan siirtämällä hiilet tai briketit pois esim. keskeltä ja siirtämällä ne grillin sivuille, jolloin keskikohdassa lämpötila laskee sopivaksi pitemmälle kypsennysajalle.

Kaasugrillissä sama ilmiö saadaan aikaiseksi, kun sammutetaan osa polttimoista ja siirretään kypsennettävä liha sammuneiden polttimoiden kohdalle.

Jotta päästään ihannelopputulokseen, kannattaa grillaaminen hitaammin kypsyville lihoille aloittaa suoralla grillauksella, jolloin pintaan saadaan kaunis rusketus, ja jatkaa hitaammalla epäsuoralla grillauksella, jotta liha kypsyy sisältä ja säilyttää mehukkuuden. Vaativien lihojen kypsennykseen suositellaan grillin sisälämpömittarin käyttöä, joka helpottaa lihalle sopivan läpmötilan arviointia. Monet grillit on jo varusteltu valmiiksi lämpötilamittareilla, mutta niitä voi myös ostaa erikseen. Sopiva lämpötila epäsuoralle grillaukselle on 100-120°C astetta.

Tärkeä elementti lihan kypsennyksessä on myös lihan vetäytymisaika. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nälkäisiä grilliherkun syöjiä kiusataan ihan pieni hetki. Liha kääritään folioon kypsennyksen jälkeen ja annetaan levätä hetki ilman grillin lämpöä. Sopiva levähdysaika vaihtelee lihasta riippuen viidestä kahteenkymmeneen minuuttiin.

Epäsuora grillaustapa sopii myös silloin, kun kypsennetään eri ruoka-aineita yhtä aikaa ja ne vaativat eri kypsennysajat. Korkeampaa lämpöä voi ohjata niihin ruokiin, jotka kypsyvät nopeammin ja pidemmän kypsennysajan vaativat grillattavat voi asetella miedolle lämmölle. Näin saadaan yhtä aikaa grilliin kypsymään monta ruokaa: tämä on erittäin hyvä juttu erityisesti silloin, kun osa ruokailijoista on nälkäisempiä kuin toiset.

Lihansyöjä vai vegaani?

On vähintäänkin kohteliasta (ja hygieenistä) erottaa kasvisruoka-aineet, kalat ja lihat jo käsittelyvaiheessa, mutta myös asetettaessa ne grilliin pannulle tai ritilälle. Näin säilyvät maut ja kypsennysajat kohdillaan ja ruokailijat sulassa sovussa. Eri asia ovat tietenkin erilaiset wokit tms., joissa on tarkoituskin sekoittaa kasvikset lihan joukkoon.

Hyviä grillaushetkiä!
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja