header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö

Lumen pudotus katolta - näin teet sen turvallisesti

 

Lumen pudotus kannattaa monestakin syystäLumen pudotus katolta on tärkeä jokatalvinen toimi, joka tulee hoitaa talossa kuin talossa, sillä katolle pakkautuvasta ja sieltä mahdollisesti putoavasta lumesta ja jäästä on vastuussa kiinteistön omistaja itse. Sen lisäksi, että rakennusten katolta putoava lumi on riskinä ohi kulkeville ihmisille sekä mahdolliselle lumen alle jäävälle irtaimistolle, se on haitallinen seikka myöskin talon rakenteille. Paksuksi päässyt lumikerros nimittäin painaa talon kattorakenteita, mistä seurauksena voi olla katolle pysyvätkin vauriot tai pahimmassa tapauksessa lumikuorma saattaa aiheuttaa jopa katon sortumisen. Lisäksi, mikäli talossa on peltikatto, lumi ja siitä muodostunut jää voivat aikaansaada näkyviä vaurioita peltikaton saumoihin.
Edellä mainituista syistä lumen pudotusta ei kannata missään tapauksessa sivuuttaa, vaan se kannattaa opetella sekä ottaa rutiiniksi ja osaksi kodin jokavuotisia huoltotoimia. Sen lisäksi, että lumen pudotuksen voi helposti oppia tekemään itse, toimeen voi palkata myöskin alan ammattilaisen. Ammattilaisen palvelusten tilaamiseen hyöty on siinä, että samalla kertaa katolle mahdollisesti tapahtuneet vahingot voidaan korjata, minkä lisäksi nopeasti vahinkoihin reagoitaessa myös suuremmilta kustannuksilta vältytään. Mutta mikäli katto on kauttaaltaan kunnossa eikä siitä syystä ole tarvetta ammattilaisen hätiin tilaamiselle, lumen pudotuksessa toimeen voi tarttua myös itse. Itse tehdessä lumen pudotuksessa voi säästää vuodessa jopa satasia, joten jokaisen omakotitalossa asuvan kannattaa sitä harkita jo siitäkin syystä. Tässä opastamme itsenäiseen lumen pudotukseen katolta ilman ammattilaisen apua sekä kerromme siitä, kuinka toteutat lumen pudotuksen mahdollisimman turvallisesti. 
 

Milloin lumi tulee pudottaa katolta?

Kun lumen pudotus katolta ei ole ollenkaan entuudestaan tuttua puuhaa – kuten esimerkiksi tuoreelle omakotitalon omistajalle – usein ensimmäisenä mieleen herää kysymys siitä, milloin lumen pudotus olisi sitten hyvä toteuttaa ja kuinka korkeaksi lumipeitteen voi antaa päästä kasvamaan talon katolla, jotta turvallisuudesta ei tingittäisi. Kattojen rakenteet kestävät yleisesti ottaen kevyttä pakkaslunta jopa kahdenkin metrin verran, mutta mikäli lumi on märkää, sen aiheuttamat riskit rakenteille kasvavat jo muutamien kymmenien senttien korkuisen lumipatjan kohdalla. Huomion arvoinen seikka kuitenkin on se, ettei lunta suinkaan kannata poistaa katolta koskaan ihan kokonaan. Sen sijaan katolle on hyvä jättää noin 5-10 sentin paksuinen lumikerros, sillä tuo kerros suojaa katon pintaa talven aikana lukuisilta kolhuilta, toimien myös samalla katolla erinomaisena lämmöneristeenä talven jatkuessa.
 

Turvallisuus ennen kaikkea lunta pudotettaessa

Lumen ja jään pudottaminen katolta kannattaa aina toteuttaa sekä huolellisesti, turvallisesti että suunnitellusti. Ennen puuhaan ryhtymistä tulee muistaa, ettei lumen pudotusta saa suorittaa alle 16-vuotias henkilö, sillä tähän toimeen liittyy putoamisvaara. Lisäksi kaikki mahdolliset lumen pudotukseen liittyvät vaaratekijät tulee poistaa ympäriltä sekä työnteko suunnitella muutenkin mahdollisimman turvalliseksi. Mikäli kyseessä on suurempi talo tai muu kiinteistö, jonka lumen pudottamiseen tarvitaan avuksi nosturia, tai jos lumen pudotus vaikuttaa ohi kulkevien jalankulkijoiden tai autoilijoiden turvallisuuteen, tässä tapauksessa lupa-asiat on hoidettava kuntoon. Toisin sanoen tässä tapauksessa kohteelle, jossa lunta aiotaan pudottaa, tulee hankkia liikennejärjestelylupa.

Nojatikkaat eivät sovi käytettäväksi työskentelyalustana lunta katolta pudotettaessa. Sen sijaan ne sopivat ainoastaan kulkuväyläksi katolle noustaessa tai sieltä alas tultaessa. Tikkaiden tulee kuitenkin näissäkin tilanteissa olla niin vankasti sijoitetut, että ne pysyvät varmasti ja tukevasti paikallaan. Alue, jolla pudotetaan lunta katolta, tulee rajata sekä varmistaa, ettei ulkopuolisilla ole pääsyä alueelle. Mikäli rakennuksen jokin seinä rajoittuu kevyen liikenteen väylän tai jalkakäytävän läheisyyteen, tulee varmistaa myöskin se, että pudotusalueen viereen jää jalankulkijoille leveydeltään vähintään 1,5-metrinen kulkuväylä, josta he pääsevät kulkemaan. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että katon alapuolella olisi vähintään yksi henkilö, joka varmistaa ulkopuolisten pääsyn estämisen alueelle, jotta lumen pudotus voi tapahtua turvallisesti. Alas vahtiin jäävän varmistajan täytyy kuitenkin käyttää suojakypärää, jotta mahdollisesti katolta tippuvan jään aiheuttamilta vahingoilta voidaan välttyä. Tämän lisäksi itse lunta pudottavalla henkilöllä tulisi olla yllään asianmukaiset turvavaljaat ja putoamissuojaimet.
 

Lumen pudotus katolta - välineet ja vinkit

Pudottaakseen lumen katolta itse, omakotitalossa asuva tarvitsee avukseen asianmukaiset välineet. Tänä päivänä netissä on nähtävillä lukuisia videoita, joista saa vinkkejä turvalliseen lumen pudotukseen. Simppeleihin ja kotoisiin keinoihin kuuluu naruvyyhdin käyttäminen, mikä tarkoittaa sitä että naru asetetaan katolle lumelle poljettuun uraan, minkä jälkeen katolta olevasta lumesta leikataan irti lumikakku narua alhaalta päin kiskomalla. Näin toimittaessa katolla täytyy käydä polkemassa lumeen uria, mutta itse pudotus siis tapahtuu alhaalta käsin.
Mikäli katolle ei halua nousta pudottamaan lunta ja sitä myötä siis investoida valjaisiin ja turvaköysiin, tänä päivänä lumen pudotukseen on saatavilla kotikonstien lisäksi myös erityisesti lumen pudottamiseen kehitetty lumenpudotin. Tällainen apuväline toimii siten, että lunta pudottava henkilö seisoo tukevasti ja turvallisesti maan pinnalla ja vetää laitetta katonreunalta alkaen katon harjaa kohti. Pitkä varsi mahdollistaa välineellä ylettymisen aina katon harjalle saakka. Näissä laitteissa on usein pidempi varsiosa sekä lumesta palasen irti leikkaava teräosa. Useissa malleissa terään on myöskin kiinnitetty muovinen putki tai pussi, jonka kautta lumi pääsee valumaan alaspäin.
Jään poistamiseen tarvitaan usein järeämpiä työkaluja, kuten esimerkiksi lumentyönnintä tai lumikolaa. Lumentyönnintä, lumikolaa tai muita vastaavia apuvälineitä käytettäessä tulee kuitenkin muistaa olla aina erityisen tarkkana, jotta käyttämällään välineellä ei tule vahingossa rikkoneeksi katon pintaa. Huomion arvoinen seikka tässä on myös se, että mikäli katolta joudutaan poistamaan jäätä, lumen pudottajalla tulee olla suojalasit yllään, jotta mahdollisilta terävien jäänpalasten silmiin sinkoutumisen aiheuttamilta vahingoilta voidaan välttyä.
 

Lumityökalut netistä – helposti, edullisesti ja luotettavasti

Toimivat välineet ovat lumen pudotuksessa suorastaan välttämätön hankinta. Sen lisäksi, että lumi tulee pudottaa katolta turvallisesti ja talon ympäristö huomioon ottaen, myös askareessa käytettävillä välineillä on totitesti väliä. Me Hong Kongilla haluamme panostaa asiakkaidemme turvallisuuteen sekä arkiaskareiden näppärään sujuvuuteen, joten verkkokauppamme laajasta valikoimasta löydät muun muassa lumen pudotuksessa tarvittavat lumentyöntimet sekä muut lumityökalut.
Tarkista monipuolisen valikoimamme tuotteet jo tänään ja hyödy edullisista hinnoistamme sekä reiluista tilausehdoistamme. Tee tilauksesi kätevästi selkeillä ja helppokäyttöisillä sivuillamme ja postitamme tarvitsemasi välineet sinulle jo pikimmiten. Laita kotisi käytännön asiat kuntoon turvaamalla kodin hankintoja tehdessäsi luotettavaan ja asiansa tuntevaan nettimyymälään!
 
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja