header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - ÖMakuupussin pesu ja huolto – oikeilla konsteilla lisää käyttöikää

Makuupussi on retkeilijän, vaeltajan ja matkustajan tärkeä luottoväline, joka vaikuttaa suoraan retkiunten laatuun. Kun kehon ympärillä on yön ajan laadukas ja juuri sopivasti lämmittävä makuupussi, retken mukavuus ja sitä kautta myös onnistuminen on varmemmin taattu. Sillä mikä voisikaan enää olla sen tärkeämpää luonnossa pitkiäkin matkoja vaellettaessa kuin maistuvan syvät yöunet, jotka auttavat paremmin jaksamaan myös seuraavan aktiivisen päivän raikkaassa ulkoilmassa!
Makuupussien joukosta löytyy omat erityiset pussinsa sekä kesäaikaan että talveksi suunnitelluissa malleissa, minkä lisäksi tarjolla on myös kokonaista kolme vuodenaikaa selättäviä malleja, jotka sopivat käytännössä – toki lämpötilasta riippuen - käyttöön koko pitkän ajanjakson alkukeväästä lähtien aina loppusyksyyn saakka. Makuupussien talvimallit on todella suunniteltu pitämään retkeilijä lämpimänä kaikkein kylmimpään vuodenaikaan, joten lämpimämpinä vuodenaikoina talvimakuupussissa nukkuminen on liian tukalaa, samoin kuten myös kesäpussissa nukkuminen talven aikana on aivan liian kylmää puuhaa. Tästä syystä onkin tärkeää, että makuupussin hankintaa suunnitellessasi otat aivan ensiksi huomioon sen, mihin vuodenaikaan aiot pussia käyttää. Jos retkeily on lähellä sydäntä jatkuvasti ja aikeissa on yöpyä luonnon helmassa ympäri vuoden, on siis hyvä hankkia kaksi erillistä makuupussia.
Kun itselle mieluisa sekä omiin käyttötarpeisiin ja vuodenaikaan parhaiten sopiva makuupussi on sitten viimein valittu, on tuiki tärkeää muistaa, että makuupussi tarvitsee osakseen aika ajoin niin pesua kuin muutakin huoltoa. Alta löydät vinkit siihen, kuinka pidät makuupussisi raikkaana ja toimivana nukkumapaikkana mahdollisimman pitkään.
 

Makuupussin oikeaoppinen huolto on ensiarvoisen tärkeää

Makuupussin huoltotoimenpiteissä ensiarvoisen tärkeää on ensinnäkin makuupussin säilytys. Makuupussi kannattaa säilyttää kotona ollessaan sen pakkauspussin ulkopuolella siten, että makuupussi on käärittynä löysälle rullalle. Toinen toimiva vaihtoehto on ripustaa makuupussi henkariin roikkumaan. Ilmavaa säilytystä suositellaan makuupussille siitä syystä, että näin toimittaessa makuupussi säilyttää huomattavasti paremmin sille ominaisen kuohkeutensa.
Useiden – etenkin untuvaisten – makuupussien mukana tulee myös erillinen säilytyspussi, joka on tarkoitettu nimenomaan makuupussin kotisäilytystä varten. Tällaisen säilytyspussin voi halutessaan myös ommella itse, ja sellaisen loihtii näppärästi esimerkiksi vanhasta lakanasta. Väljän säilytyspussin hyötynä on makuupussin suojeleminen pölyyntymiseltä, mutta ilmava säilytys ilman väljää pussia riittää sekin vallan hyvin.
Toinen avainsana makuupussin huoltoa koskien säilytyksen lisäksi on tuuletus. Retkeiltäessä makuupussin päivittäinen tuulettaminen on erityisen tärkeää, sillä tuuletettaessa makuupussista haihtuu siihen yön aikana kertynyt kosteus. Lisäksi tuulettamisen ansiosta makuupussi säilyttää eristävyytensä paremmin sekä pysyy raikkaamman tuoksuisena.
 

Makuupussin pesu raikastaa pussin ja säilyttää sen eristävyyden

Käytössä makuupussi luonnollisesti likaantuu ajan myötä, ja mikäli pussia ei pese, sen eristävyys alkaa pikku hiljaa kärsiä. Makuupussin peseminen on siis ensiarvoisen tärkeää ensinnäkin pussin teknisen toimivuuden kannalta, minkä lisäksi pesu on pussia tehokkaasti raikastava toimenpide. Makuupussin pesuohje ei ole kovinkaan monimutkainen, ja muutamia neuvoja noudattamalla pussista saa jälleen ihanan raikkaan.
Aina ensiksi ennen makuupussin pesua on syytä kurkata makuupussin valmistajan ohjeisiin siltä varalta, että makuupussissa on erityiset ohjeet esimerkiksi sen poikkeavasta valmistusmateriaalista johtuen. Yleispätevänä ohjeena voidaan kuitenkin pitää konepesua 30°C lämpötilassa, hienopesuohjelmaa noudattaen. Makuupussin peseminen koneessa tehdään siten, että linkoamisvaihe jätetään kokonaan välistä. Sen sijaan koneen annetaan käydä pesun päätteeksi huuhteluohjelma lävitse pariin kertaan.
Makuupussia koneessa pestäessä on tärkeää muistaa, että pussia pestäessä käytetään sille sopivaa pesuainetta – untuvamakuupussin pesu vaatii osakseen untuvapesuaineen, kun taas keinokuiduista valmistettu pussi pestään tavallisella pyykinpesuaineella. Makuupussia pestäessä valkaisu- ja huuhteluaineet ovat ehdottomasti kiellettyjä. On myös muistettava, että makuupussi pestään aina siten, että sen vetoketju on tiiviisti suljettuna.  
 

Makuupussi on kuivattava huolella pesun jälkeen

Pesun jälkeen makuupussin huolellinen ja perusteellinen kuivaaminen ennen sen seuraavaa käyttöä on hyvin tärkeää, teetpä sen sitten alusta loppuun huoneenlämmössä tai aloitat kuivauksen kuivaamalla pussin kuivausrummussa pitkällä ohjelmalla ja matalassa lämpötilassa, siirtäen pussin sitten vielä kaikessa rauhassa kuivumaan huoneenlämpöön. Huoneenlämmössä kuivattaessa makuupussi on tärkeää levittää kuivumaan ilmavasti kuivaustelineelle tai pyykkinarulle. Samalla on myös hyvä varmistaa kuivatustilan ilmanvaihto – tämän saa järjestymään tarvittaessa tavallisen huonetuulettimen avulla. Kuivumisen aikana makuupussia tulee välillä käännellä siitä syystä, että pussin eristeeseen ei jäisi lainkaan kosteita kohtia.
Koska makuupussien koot ja painot vaihtelevat runsaastikin, nyrkkisääntönä ennen makuupussin pesua kannattaa muistaa tarkistaa, mikä on oman pesukoneesi kokonaiskapasiteetti. Mikäli makuupussin kokonaispaino on yli kolmasosan koneen kapasiteetista, konepesu ei ole suositeltavaa, vaan pesu tulee tehdä joko käsin tai viemällä makuupussi pesulaan.
Olipa kyseessä sitten keinokuituisen tai untuvamakuupussin peseminen, kuivaaminen ja huolto, edellä mainittuja neuvoja noudattamalla varmistat sen, että makuupussisi on puhdistettu ja huollettu tarpeeksi huolellisesti, minkä ansiosta pussisi palvelee käytössä pidempään.
 

Satsaa uuteen makuupussiin ja hanki se kätevästi netistä

Mikäli makuupussisi on tullut käyttöikänsä päähän ja kaipaa uusimista, tai aikeissa on ostaa ihka ensimmäinen makuupussi, oman tulevan lämmittävän retkikumppanin valinta käy kaikkein helpoimmin ja vaivattomimmin netissä. Hong Kongilta löydät värejä räiskyvässä ja pehmeyttä huokuvassa valikoimassa makuupussit moneen eri menoon ja tarpeeseen, olitpa sitten aikeissa retkeillä talvella, kesällä tai kolmena lämpimämpänä vuodenaikana. Ja mikäli haluat jatkaa ulkoilmassa nukkumista ympäri vuoden, kannattaa valita saman tien sekä talvimakuupussi että läpi kolmen vuodenajan palveleva makuupussi. Tilatessasi Hong Kongilta saat reilut tilausehdot sekä ripeän toimituksen.

 

Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja