header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö


Honkkarin vinkit marjojen poimintaan ja säilöntään

  

Mistä saan poimia marjoja?

 
Marjastus ja sienestys ovat Suomessa jokamiehenoikeuksia. Luonnonpuistoissa marjastus ja sienestys on kiellettyä, ja kansallispuistojen järjestyssäännöissä voi olla muita alueellisia rajoituksia. Muista kunnioittaa piha-alueita ja pysy tarpeeksi kaukana asutuksesta.
 
Marjastuksen aloittaminen on helppoa. Hankit vain ämpärin tai korin ja otat suunnan kohti lähimetsää. Marjojen poimintaa voi tehostaa marjapoimurilla, jolla saat helposti kerättyä marjat, jotka kasvavat varpuina maantasolla. Jos haluat välttää jatkuvan kyykkimisen, voit hankkia poimurin, jossa on varsi. Tutustu marjapoimurivalikoimaan tästä.
Vadelmat ja mansikat on parasta kerätä käsin ämpäriin tai koriin ilman apuvälineitä.
 
Marjareissun päätyttyä on aika putsata marjasaalis roskistasta ja lehdistä. Tätä vaihetta helpottamaan on muutama vaihtoehto: manuaalinen marjanpuhdistin, jossa ravistamalla saadaan suurin osa roskista pois. Suuria marjasaaliita putsaamaan voit hankkia imuriin liitettävän puhdistimen, jonne kaadetaan marjoja, ja imuri imee ylimääräiset roskat pois.
 

Ovatko kaikki marjat syötäviä?

 
Marjastajan on hyvä opetella tunnistamaan myös myrkylliset marjat, jottei niitä päädy osaksi marjasaalista.
 

Syötävät marjat

- ahomansikka, puutarhamansikka, lakka (hilla), mesimarja, mustikka, juolukka, vadelma, lillukka, variksenmarjat, taikinamarja, sianpuolukka, punaherukat, mustaherukat, karviainen, riekonmarja, puolukka, pihlajanmarja, karpalo ja tyrni.
 

Ei syötävät marjat!

- kielo, kalliokielo, oravanmarja, punakoiso, näsiä, terttuselja, lehtokuusama, korpipaatsama, sudenmarja ja konnanmarjat.
 

Mihin ja miten marjat voi säilöä?

Mansikat, vadelmat ja lakat ovat pehmeitä marjoja. Ne on parempi säilöä rasioihin. Tutustu pakasterasiavalikoimaamme tästä.
Kovakuoriset marjat, esim. mustikat, puolukat ja tyrni voi säilöä pakastepusseihin. Pakastepussit löydät tästä.

  

Sokeritta tai sokerin kanssa?

 
Pakastamisen aikana marjoissa tapahtuu muutoksia, jotka kulutavat marjojen sokeria. Samalla marjojen happamuus lisääntyy. Happamuuden tasapainoksi on hyvä lisätä sokeria pakastettaessa, jolloin maku säilyy myös sulatettaessa hyvänä.  Yhtä marjalitraa kohti ½ –1 dl sokeria on riittävä määrä. Jos käytät hedelmäsokeria (fruktoosia) puolita määrä. Keinotekoisista makeutusaineista esimerkiksi aspartaami (Canderel) sopii myös marjojen pakastamiseen
 
Muista marjapakasteita sulattaessa toimia nopeasti, jotta marjojen C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä. Voit nopeuttaa sulamista laittamalla marjat lämpimään veteen tai sulattaa ne mikroaaltouunissa sulautusteholla.
 
Maukkaita marjahetkiä!
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja