header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - ÖPuukon teroitus - tehdäkö itse vai viedäkö ammattilaiselle?

Puukko on monen metsällä liikkujan ja retkeilijän luottoväline, jonka on oltava kirjaimellisesti ilmaistuna terässä. Tylsä puukko on yhtä kuin turha mukaan otettava, mistä syystä ennen jokaista metsästysreissua tai vaellusta tulisi varmistaa, että puukko on terävä ja näin ollen myöskin valmiina kaikkiin mahdollisiin vastaan tuleviin tarpeisiin ja haasteisiin. Puukon teroitus on mahdollista tehdä joko itse tai käyttää puukko aika ajoin ammattilaisella, joka hioo puukon terän kuntoon ammattitaidolla. Taitavaksi puukon teroituksessa on toki mahdollista oppia myös itse, mikä kannattaa etenkin silloin, jos puukkoa käyttää tiuhaan tahtiin.
Olipa aikeissa sitten teroittaa puukko itse tai viedä se teroitettavaksi ammattilaiselle, tärkeintä on muistaa, että huonoon kuntoon päässeen terän teroittaminen on hyvin työlästä. Säännöllinen teroittaminen siis mahdollistaa jatkossa kevyemmän ja nopeamman, puukon hyvää kuntoa ylläpitävän hionnan.
 

Puukon teroituttaminen ammattilaisella

Mikäli puukko viedään teroitettavaksi ammattilaiselle, tähän ratkaisuun päätymisen suurimpana etuna on se, että silloin puukon terä tulee takuulla teroitetuksi oikeassa kulmassa – juuri siinä, mikä on kullekin puukolle ominainen. Tämä mahdollistaa puukon oikeaoppisen käytön sekä varmistaa samalla tehokkuuden puukon käsittelyssä. Lisäksi jos puukon vie ensimmäisen teroituksen tarpeen tullessa kohdalle teroitettavaksi ammattilaiselle, puukko on helpompi pitää jatkossa kunnossa myös kotikonstein.
Vaikka puukon teroitus ammattilaisen toimesta maksaakin tietysti jonkin verran, ei se kuitenkaan ole läheskään yhtä hintavaa kuin kokonaan uuden puukon hankkiminen. Jos vähänkään epäröit omia puukon teroitustaitojasi, käytä puukkosi teroitettavana ammattilaisella – ainakin sen ensimmäisellä teroituskerralla.
 

Puukon teroitus kotikonstein

Mikäli et ole halukas maksamaan puukkosi teroituksesta ulkopuoliselle, ja tähtäimessäsi on puukon teroitus kotikonstein, aivan aluksi on syytä ottaa huomioon, ettei terää voi teroittaa miten sattuu. Nimittäin mikäli terän kulma tulee teroitetuksi väärin, puukko ei enää leikkaakaan tarpeeksi hyvin. Puukon terää tulee hioa tasaisen varmasti sekä aina siihen teroituskulmaan, mikä puukossa oli sillä hetkellä, kun olet sen ostanutkin. Puukon teroitus on suositeltavaa tehdä joko ennen tai jälkeen jokaisen käyttökerran, jotta puukon terä ei pääsisi muuttumaan liian tylsäksi tai pyöreäksi.
Puukon teroituksessa käytetään monesti apuna hiomakiveä, joka kostutetaan ennen teroituksen aloittamista vedellä. Hiomakivestä löytyy usein sekä karkeampi että hienompi puoli. Mikäli hiomakivi on kaksipuolinen, puukon teroitus aloitetaan hiomalla puukon terää ensiksi hiomakiven karkeammalla puolella, minkä jälkeen vaihdetaan sen sileämpään puoleen, joka viimeistelee teroituksen. Terän molemmat puolet hiotaan hiomakiveä apuna käyttäen pyörivin liikkein, ja aina teräkulman suuntaisesti. On hyvä muistaa, että mitä tylsempi puukko, sen voimakkaamman hionnan terä vaatii osakseen. Tylsään terään kannattaa aina käyttää apuna tavallista runsaampaa vesimäärää.
Myös hiomapuikko on suosittu teroitusväline, joka teroittaa yhtä lailla niin puukot kuin veitsetkin. Hiomapuikkoa pidetään kädessä pystyasennossa ja puukkoa vedetään sitä vasten terä edellä – teroitussuunta on pidettävä aina ylhäältä alaspäin. Tämä käsittely tulee toistaa molemmin puolin terää. Mikäli puukon terä on erittäin kulunut, ennen hiomapuikolla hiomista se kannattaa hioa aina ensiksi karkealla hiomakivellä.
Käytitpä kotiteroituksessa sitten hiomakiveä tai -puikkoa, puukon teroitus viimeistellään muutamin voimakkain vedoin, jotka vedetään puukon molemmilta sivuilta kohti puukon terän hamarapuolta. Tämä kannattaa tehdä mielellään hieman jyrkemmässä kulmassa kuin itse terää teroitettaessa.

 

Osta oma luottopuukkosi – äläkä unohda tuiki tärkeää hiomavälinettä!

Mikäli päädyt teroittamaan puukkosi itse sen sijaan, että veisit sen teroitettavaksi ammattilaiselle, on syytä ottaa huomioon, että kunnollinen hiomapuikko tai hiomakivi maksaa vain murto-osan siitä, mitä kokonaan uuden puukon hankinta kustantaa – etenkin jos kyseessä on laatupuukko. Tästä syystä puukon hiomaväline on hyvin tärkeä hankinta, joka varmistaa sen, että puukko pysyy terässä kerta toisensa jälkeen ja palvelee näin ollen käyttäjäänsä mahdollisimman pitkän elinkaaren ajan.
Hong Kong tarjoaa valikoimassaan hiomakivet, joiden avulla puukon teroitus käy helposti. Löydät meiltä myös erilaiset timanttiteroittimet, jotka pitävät puukot hyvin terässä. Hanki sekä puukot että niiden teroitusvälineet kätevästi ja nopeasti netistä Hong Kongin verkkokaupasta, ja saat ne jo pian käyttöösi!
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja