header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö


Tepon tarina taistelusta rottia vastaan! – Ennakoi, vältät suuremmat tappiot!

 
Elettiin loka-marraskuun vaihdetta, kun Hämeessä asuva Teppo huomasi aamukahvin lomassa ikkunasta, että terassille seinän viereen oli ilmestynyt iso kasa eristysvillaa, höyrynsulkumuovin kappaleita, uretaania ja puunpalasia.
 
Ensimmäinen ajatus oli, että hiiret ovat käyneet tekemässä töitään. Jo seuraavana aamuna kuistilla odotti entistä isompi kasa samaa tavaraa. Seuraavana yönä sitten talon asukkaat heräsivät seinien sisältä kuuluvaan rouskuntaan ja raapimisääniin.
 
Tutkittuaan päiväsaikaan tarkemmin näitä jätöksiä, teki Teppo oman arvion, ettei kyseessä todellakaan ole hiiri, koska jätökset sisälsivät niin isoja kappaleita puuta. Yllätykseksi jätöksissä oli mukana ja jopa betonia.
 
Tässä vaiheessa Teppo otti yhteyttä tuholaistorjuntaan, josta sainkin jo puhelimitse vahvistusta epäilykselle, että kyseessä oli rotta. Jo samana päivänä alan ammattilainen tuli paikalle ja teki lopullisen vahvistuksen; talon rakenteissa asustaa rotta, joka kaiken lisäksi oli pesänrakennuspuuhissa.
 
Terassin alle asennettiin kaksi syöttirasiaa ja talon sokkelien ympärille muutama lisää. Rasiat ladattiin kolmella eri tyypin myrkyllä. Asukkaat saivat suullisen ohjeistuksen tästä operaatiosta ja selonteon mitä voi olla odotettavissa.
 
Kestää muutamia päiviä ennen kuin rotat menevät nauttimaan syöttejä, koska tunnistavat kuulemma heti kun alueelle tulee vieras esine (syöttirasiat). Elikoiden tulee tottua muutoksiin ennen kuin uskaltavat niihin mennä. Paljain käsin rasioihin ei pidä mennä koskemaan ollenkaan, koska niihin tarttuu ihmisen haju. Samoin rasioiden tulee olla koskematta ainakin pari viikkoa, jottei rasioiden paikka tippaakaan muutu.” -kertoi tuholaistorjuja
 
Kun rotta on saanut myrkkyä ja vaikutus alkaa, niin rottien käytös voi muuttua radikaalisti. Saattavat kuljeskella päiväaikaan ilman päämäärää tai pahimmillaan muuttua aggressiivisiksi.
 
Tästä Tepon perhe saikin oivan esimerkin palatessaan kyläreissulta. Operaation aloittamisesta oli tässä vaiheessa kulunut reilu viikko.
 
”Keittiössä oli vastassa melkoinen sotku tiskipöydän allaskaapin edessä. Lattialla oli pesunestettä, mitä meillä säilytetään kyseisessä kaapissa. Avattuani kaapin, huomasin väistämättä että kaapissa on käyty kirjaimellisesti riehumassa. Pesunesteastia oli purtu rikki, roskis tyhjennetty ympäri kaappia, muovipussit revitty palasiksi ja muuta ”mukavaa”. Tästä kaikesta sotkusta huolimatta tunne oli positiivinen, sillä tämä oli merkki siitä, että myrkyillä on käyty ja vaikutus on alkanut", kertoo Teppo.
 
Seuraava yö asukkailla meni kuunnellessa taas mellastamista ja jostain kantautui selvästi myös poikasten ääniä. Ulkona aikaa viettäessä pystyi kuulemaan, kun rotat kävivät myrkkyrasioilla yhä uudestaan ja uudestaan.
 

Tämä olikin sitten tämän vuoden viimeinen yö, kun ääniä kuului, kaikki hiljeni. Ensimmäisen pakkasjakson jälkeen sitten saatiin vahvistus sille että rotat oli voitettu. Lattialistojen alta alkoi nousemaan melkoinen ”kuoleman haju”, elikot olivat kuolleet johonkin rakenteisiin. Ensimmäinen taistelu oli voitettu, jatkaa Teppo.
 
Niin, se oli todella vasta ensimmäinen taistelu tästä pitkästä sodasta. Rottaongelmasta on muodostunut jokavuotinen ikävä perinne, josta tietää talven lähestyvän.
 
Heti seuraavana vuonna rotat menivät talon rakenteiden sisälle tismalleen samasta paikasta. Ammattilaisten mukaan syynä tähän on se, että rotta jättää jälkeensä hajujäljen, mikä säilyy vuosia. Näin ollen seuraavan vuoden elikot osaavat hyödyntää samaa kulkureittiä.

Tämän havainnon jälkeen kulkureitti tukittiin ensin laudoilla, myöhemmin sitten järeämmin. Tämän toimenpiteen jälkeen rotat yrittivätkin sitten toista kautta rakenteisiin, mutta suuremmilta tuhoilta on vältytty. Näistä tapahtumista viisastuneena tontilla on käytössä jatkuva myrkytys vuoden ympäri. Tällä on pysynyt hiiret käytännössä kokonaan näkymättömissä ja rotatkin ehtivät saamaan annoksensa ennen kuin ehtivät suurempaa tuhoa tekemään.
 
Tepon talossa ongelmaa ei ole havaittu kuin loppusyksystä. Muina vuodenaikoina rottia ei ole näkynyt, vaan tämä sota syttyy aina samoihin aikoihin.
 
Tepon esimerkissä jyrsijöiden torjunta ei ole taloudellisestikaan turhaa puuhaa. Tässäkin tapauksessa rottien toimesta yksi seinä meni kylmäksi ja muuttui alttiiksi mikrobeille rottien tuhotessa höyrynsulut ja eristykset. Myös lattioiden eristykset ovat kärsineet ja odottavat korjausta. Korjauskustannukset nousevat rottien tekemän tuhojen takia äkkiä tuhansiin euroihin ja mikä huonointa, vakuutusyhtiö ei korvaa tuhoeläinten aiheuttamia vahinkoja, vaan kaikki kulut menevät asukkaan omasta pussista.
 
Tepon vinkki omakotiasujille: Varautukaa rottaongelmaan ajoissa, yksi hävitty taistelu voi saada aikaiseksi tuhoa jonka korjaamiskulut voivat nousta tuhansiin euroihin. Ennakoi rottaongelma ja viritä pyydykset ajoissa.
 
"Itse en ole kuullut rottien tekemien tuhojen aiheuttamista vesivahingoista, mutta yksi tapaus on missä rotat olivat pesineet yläpohjaan ja villoihin. Eläinten ulosteet olivat tulleet lopulta läpi yläpohjasta sisäkaton läpi. Palataksemme Tepon perheen tapaukseen on höyrysulun rikkoutuminen pahimmassa tapauksessa aiheuttanut kosteuden tiivistymistä rakenteisiin ja tämä edesauttanut homeitiöiden kasvua. Kertoo Uudenmaan Kuivauspalvelu oy:n toimitusjohtaja Teemu Helenius.
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja