header_contentspot

Ostoskori on tyhjä

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

scriptspot_sitewide_nocheckout

Kaikki tuotemerkit A - Ö


Näin järjestät näyttävän ilotulitulituksen turvallisesti

Moni odottaa jo vuodenvaihteen kunniaksi väriloistoon räjähtävää taivasta. Uudenvuoden ilotulitus on suomalaisten rakastama perinne. Jotta ilo säilyy ylimmillään läpi uudenvuoden yön, kannattaa muistaa oikeat suojavarusteet ja ottaa huomioon myös kovaa pauketta pelkäävät lemmikit ja lapset. Uusivuosi on monelle suomalaiselle riehakas juhla, joka huipentuu näyttävään ilotulitukseen. Viime vuosina suosituimmaksi ilotulitteeksi ovat nousseet padat. Niissä on useampi sarjaan kytketty putki, jotka sytytetään yhdellä sytytyslangalla.

– Padoissa on nykyään suurempi määrä ruutia kuin yksittäisissä raketeissa, mikä tekee niistä pitkäkestoisia ja jo yksinään näyttäviä. Lisäksi padat on helpompi valmistella käyttöa varten, joten ne sopivat myös kokemattomammalle lähettäjälle. Raketit vaativat huolellisemman asettelun ennen sytyttämistä, mutta ne taas lentävät korkeammalle, kertoo Hong Kong -tavaratalojen tuoteryhmäpäällikkö Jarno Välimäki. Hän kuitenkin huomauttaa, että vaihtoehtoja löytyy nykyään moneen makuun.

 

Hong Kongin asiantuntijan vinkit ilotulitteiden turvalliseen käyttöön


1. Aloita vasta kuudelta
. Vaikka sormia syyhyttäisi päästä kokeilemaan hankittuja ilotulitteita heti hämärän tullen, maltti on valttia. Ilotulitteita saa ampua uuden vuoden aattona vain klo 18–02 välisenä aikana. Kaikille vuorokauden ympäri kaikuva pauke ei ole mieleen: esimerkiksi monet lemmikit ja pienet lapset pelkäävät ilotulitteiden kovia ääniä.

2. Valitse aukea paikka. Ilotulitteiden lähettämiseen kannattaa etsiä aukea alue hiukan sivummalla asutuksesta. Esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla ilotulitteet voivat aiheuttaa palo- ja loukkaantumisvaaran. Huomioi mahdolliset paikkakuntakohtaiset rajoitukset ilotulittamiseen sallituista alueista ja käyttöajoista. Varmista myös, että katsojat ovat turvallisen etäisyyden päässä.

3. Muista suojavarusteet. Laki vaatii suojalasien käyttöä rakettien lähettäjältä, mutta ne on hyvä varata myös katsojille. Lapsille voi hankkia kuulosuojaimet. Varmuuden vuoksi kannattaa pitää mukana myös sammutusvälineet.

4. Noudata ohjeita. Tutustu aina ostamiesi ilotulitteiden käyttöohjeisiin huolellisesti etukäteen. Esimerkiksi rakettien lähettämisessä alustana pitää käyttää tarkoitusta varten sopivaa telinettä. Tyhjä pullo tai lumihanki ei välttämättä tue rakettia tarpeeksi, jolloin se voi kaatua ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa katsojille vaaratilanteen. Muista myös, että ilotulitteet on lain mukaan tarkoitettu vain aikuisten käsiin, vaikka jälkikasvu kuinka kärttäisi haluavansa itse kokeilla.

5. Siivoa jälkesi.
Varaa mukaan roskapussi, johon voit kerätä muovikääreet ja muut roskat. Näin varmistat, että ulkona on mukava liikkua myös aamun valjettua. Älä kuitenkaan laita mahdollisesti vielä kyteviä materiaaleja roska-astioihin.


Lisätietoa turvallisuudesta saat Tukesin sivuilta

Hong Kongin ilotulitevalikoimaan voit tutustu tästä.
Käytämme sivustolla evästeitä palvellaksemme sinua paremmin. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Selvä Lisätietoja